MISIR UNU
Mısır unu, mısırın öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır.
- Çinko açısından zengin olan mısır unu hücrelerin sağlığını korur ve yenilenmesine yardımcı olur.
- Demir içeriği sayesinde saç, cilt ve tırnak sağlığına fayda sağlar.
- Kansızlığı giderir.
- Göz sağlığını korumaktadır.
- Geç acıktırdığı için zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
- Sindirim sistemine fayda sağlar.
- Mısır unu, arpa ve buğday ununun aksine gluten içermez.
Mısır unu, potasyum, magnezyum, fosfor, demir, folik asit ve lif açısından zengindir.
Serin, kuru ve kapalı yerlerde cam veya plastik olması tercih edilen kapalı bir kutu içerisinde saklanmalıdırlar. Buzdolabı, serin ve kuruluk açısından uygun bir saklama yeridir ancak un, dolap içindeki kokuları çok hızlı emer.
NOHUT UNU
- GLUTENSİZDİR ve çok besleyicidir.
- Nohut unu gluten içermez. Bu nedenle, gluten tüketmemesi gereken çölyak hastaları tarafından sıklıkla kullanılır.Nohut ununun besin değeri de oldukça yüksektir.100 gram nohut unu 386,9 kalori içerir.
- Demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum minerallerini bol miktarda içerir.
- Bunun yanında A ve B6 vitamini de barındırmaktadır.
- Ayrıca iyi bir lif kaynağı olan nohut unu, protein bakımından da zengin bir besindir.
- Besin değeri yüksek bir bakliyat olan nohut’un unu da insan sağlığına yararlı birçok farklı özelliğe sahiptir.
KIRMIZI MERCİMEK UNU
- Cilde iyi gelir. İçerisindeki antioksidan bileşenler sayesinde yaşlanmayı engeller, ciltteki yara ve aknelere iyi gelir.
- Zengin lif içeriği sayesinde tok tutar.
- Lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır, kan şekerini düzenler.
- Protein be mineral bakımından zengindir.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Lif bakımından oldukça zengin olan bu besin vücudunuzdaki kolesterol seviyesini düzenleyerek kalp sağlığınızı korur.
YEŞİL MERCİMEK UNU
- İçerdiği vitamin ve mineraller yardımıyla metabolizmayı destekler. Aynı zamanda vücudun zinde olmasını sağlar.
- Yüksek miktarda protein bulundurması sebebiyle vücudun kas yapısını güçlendirir.
- Bağışıklığı güçlendirir.
- Lif açısından oldukça zengindir. Mercimekte bulunan diyet lifleri kan şekeri seviyesinin dengelenmesinde yardımcı olur.
- Yüksek lif içeriği nedeniyle insülin direnci, hipoglisemi ve diyabet gibi rahatsızlıklarda yardımcı olur.
- İçerdiği magnezyum yardımıyla böbrek sağlığını korumada yardımcıdır.
KEÇİBOYNUZU UNU
- Keçiboynuzu besin değerleri açısından oldukça zengin bir malzeme olduğundan birçok faydası bulunuyor. Vücuda bolca protein, fosfor, magnezyum, çinko gibi mineraller ile A, B, D ve E vitaminlerinin girmesini sağlıyor.
- Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor, midenin kuvvetlenmesini sağlıyor
- Bu özelliği nedeniyle hazımsızlık, mide ağrıları gibi problemlere de çözüm olabiiyor.
- Keçiboynuzu tozu kötü kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor.
- Bolca vitamin ve mineral içerdiğinden soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltıyor, var olan hastalığın daha hızlı iyileşmesini sağlıyor.
- Yüksek oranda kalsiyum içerdiğinden kemik sağlığını destekliyor, kemik erimesinin en aza indirilmesine yardımcı oluyor.
- Keçiboynuzu tozu vücuda ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlıyor.
- Kansızlık sorununun çözümünde yardımcı oluyor.
PİRİNÇ UNU
Pirinç unu pirincin işlenerek un haline getirilmiş halidir.
- Pirinç unu içerisinde bulunan vitamin ve mineraller bebeğin gelişimi için oldukça faydalıdır.
- İnsan vücudunun şekere olan ihtiyacını azaltmaya yardımcı olur.
- Sinir sisteminin çalışması B vitaminleri nedeniyle normalize edilir.
- Ürün fazla tuzun vücutlarını ortadan kaldırır.
- Bu üründe bulunan proteinler vücutta yeni hücrelerin oluşumuna katkıda bulunur.
- Fazla sıvı vücuttan atılır.
KARABUĞDAY UNU
Karabuğday bazı özelliklerinden dolayı tahıldan çok kabuklu yemişlere benzer. Karabuğday unu B kompleks vitaminleri, magnezyum, bakır ve lif açısından oldukça zengindir ancak tek başına çok kabarmadığından dolayı doğrudan ekmek yapımında tercih edilmiyordu. Fakat artan talep yeni tariflere doğru itti ve şimdi birçok fırının en çok satan ürünlerinden biri yaş mayalı karabuğday unu ekmeği.
- GLUTEN içermez. Glüten içeriği olan gıdaları çölyak rahatsızlığı yaşayanlar sindiremez.Gluten içeren gıdalar yediklerinde bağırsak iltihapları ve bağırsak emilim problemleri yaşar. Çölyak hastalarının yeganeyiybilecekleri iki ekmek türünden biri karabuğday ekmeğidir. Diğeri ise mısır ekmeğidir.
- Lif oranı oldukça yüksek bir besindir. Bağırsakların çalışmasını kolaylaştırır. Açlık duygusunu bastırmakta oldukça fazla etkilidir. Kilo vermeye ve ideal kilonun korunmasına yardımcıdır.
- Protein açısından zengin bir besindir.
- Yüksek miktarda “magnezyum” içermektedir. . Bu sayede Kan şekerinin düzenlenmesi ve şeker hastalığını önlenmesi ve tedavisinde oldukça etkilidir.
- İçeriğindeki ‘kolin’ bileşiği karaciğer dostudur. Karaciğeri yağlanmasını azaltarak karaciğerin daha rahat ve kolay çalışmasını sağlar.
- Rutin’ adı verilen flavonoid sayesinde vücudun serbest radikallerle savaşarak kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. Rutin aynı zamanda kan damarlarını korur, kan akışını düzenler.
- İçeriğinde kuersetin bileşeni kan damarlarının sertleşmesini önleyerek kalp ve damar hastalıklarını engeller.
TAM BUĞDAY UNU
ÇOK AMAÇLI BUĞDAY UNU
- Yapısal Özellikleri:
- Diğer unlara göre daha fazla ürün imkânı verir.
- Kolay açılır bir hamur sağlar.
- Kuvvetli hamur yapılmasını sağlar.
- Hamur iç yapısında gözeneklerin düzgün dağılımını sağlar
- Uygun koşullarda saklandığında tazeliğini ve yumuşaklığını uzun süre koruyan ürünler sunar.
- Her türlü üründe istenilen nitelikte üstün kabarma sağlar
- Hamuru kolay yoğrulur ve yoğurma esnasında sertleşmez
- Pişirme aşamasında kabuk yapmaz.
ÇAVDAR UNU
SİYEZ UNU
GALETA UNU
- Vitamin değeri taşımayan galetanın bir tanesi 18.74 gram karbonhidrat değerindedir. Kilo vermek isteyenler kadar almak isteyenler de sürekli galeta yiyerek vücutta yağ ve karbonhidrat deposu yaratabilirler.
- Protein ve lif de bulunan galeta, kolesterol düşürücü etkilerinin yanı sıra safra asitlerini önleyerek daha uzun süre tokluk hissi verir. Zaten zayıflama diyetlerinde kimi zaman verilmesinin nedeni de kişinin uzun süre kendini tok hissetmesini sağlamasıdır.
ARPA UNU
- Arpa unu, düşük yağlı yapısı, çok az kolesterol içermesi, kompleks karbonhidrat, lif, protein, vitamin ve minerallerce rafine buğday ununa göre daha zengin olmasından dolayı buğday ununa iyi bir alternatiftir.
- Düşük glisemik indeksi nedeniyle de diyabet hastaları tarafından da tercih edilen arpa yüksek lif içeriğiyle kardiyovasküler sistemi de destekliyor.
- Düşük glüten içeriğiyle de ayrıca bir tercih sebebi. Ancak sert yapısından dolayı çekildikten sonra mutlaka elenmesi gerekir.
- B vitaminleri, demir, magnezyum, manganez, çinko, fosfor, bakır içerir ve kan şekerini doğru seviyede tutmada önemli etkisi olan krom açısından da en zengin kaynaklardan biridir.
- Kalbi kuvvetlendirir.
- Düşük tansiyona iyi gelir, yükseltir.
- Mide ve bağırsak iltihaplarını geçirir.
DİPNOT: Arpada glüten az olmasına rağmen hiç yok değildir bu yüzden çölyak hastalığı olanlar arpayı, buğday yerine kullanmamalıdır
YULAF UNU
- Enerji vericidir.
- Tokluk hissi sağlar
- Strese iyi gelir.
- Uykusuzluğa iyi gelmektedir.
- Fazla üşümenizi engeller.
- Dişlerinizin sağlıklı olmasını sağlar.
- Antioksidan içerir.
- Bol lif içermektedir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.